Der er ingen tvivl om, at priserne på fast ejendom er stigende set over flere årtier. Siden midten af tresserne er et hus i gennemsnit tredoblet i værdi, så over en længere årrække er investering i fast ejendom med få undtagelser en givtig forretning. Derfor kan køb af en bolig være en nem måde at spare op på.

Ejendomsinvestering: Købe eller leje

Nogle ville måske påpege, at de lige så godt kunne finde en billig lejebolig og så selv sørge for at spare op ved siden af. Det er klart en mulighed for nogle, men det vil for de fleste kræve en mere aktiv indsats. Da bankernes renter ikke er særligt høje, ville pengene, som skal spares op, skulle investeres for at give et bedre afkast. Og arbejdet med at finde rentable investeringsprojekter i form af værdipapirer, kunst, designermøbler eller lignende vil tage pusten fra de fleste.

Derfor er mursten ofte den letteste måde at spare op på. Dette kræver ligeledes arbejde, men det vil for de flestes vedkommende være mere overkommeligt. Vedligehold og istandsættelse af boligen er der mange, som selv kan ordne eventuelt med hjælp fra familie eller professionelle håndværkere. Derudover lærer mange at lave småreparationer selv, efterhånden som de får mere erfaring som boligejere. Og det er jo det, som er med til at øge boligens værdi; at boligen er velholdt. Istandsættelse umiddelbart forud for et salg er sjældent rentabelt. Man kan risikere, at det køkken, man eksempelvis har valgt, ikke falder i mulige køberes smag, og dermed bliver investeringen i et nyt køkken ikke omsat til noget brugbart i salgsøjemed. Hvis man ønsker at sætte sit hjem i stand, skal man gøre det for sin egen skyld og helst på et tidspunkt, hvor man kan nå at få glæde af istandsættelsen, mens man stadig selv bor i boligen.

Ingen regel uden undtagelser

Lige som med alle andre investeringer er det naturligvis også muligt at lave fejlinvesteringer, når det gælder fast ejendom. I dag findes der jo det begreb, som hedder udkantsdanmark. I disse områder stiger boligpriserne ikke i samme tempo som andre steder, hvis de da overhovedet stiger.

Desuden har konjunkturerne noget at sige, hvis man forventer at sælge igen inden for en overskuelig årrække. Her kan man være heldig, at der er højkonjunktur, og priserne har været på vej op, når man køber. Så vil man eventuelt kunne sælge få år senere med en økonomisk gevinst. På samme måde kan man købe lige på det tidspunkt, hvor en recession er under opsejling og derved få en bolig, som efter kort tid er mindre værd på papiret, end det man lige selv har givet for den. Hvis man vil undgå tab i denne situation, vil man være nødsaget til at beholde denne bolig i nogle år, inden man kan sælge med økonomisk gevinst. De fleste køber jo fast ejendom for at have det i mange år, så for størstedelen vil dette ikke blive et problem. Problemet opstår først, hvis man pludselig står og er tvunget ud i et salg mod forventning på et dårligt tidspunkt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her