Går du og drømmer om at købe en andelsbolig? Der er mange fordele ved denne boligtype, for du investerer både dine penge fornuftigt, samtidig med at sikkerheden er høj for, at du ikke mister dem igen. Så er det jo også bare super fedt at have sigt eget sted, som man helt selv bestemmer over. Men hvilke ting skal du egentlig have styr på, inden du køber din andel? Her får du gode råd.

Læs også: andelsboliglaan.dk

Fordele ved en andelsbolig

Der er flere fordele ved at købe en andel. Det er for det første noget billigere end et traditionelt køb, så hvis dit økonomiske råderum ikke er kæmpestort, er det helt klart vejen frem. Så slipper du også for at betale ejendomsværdiskat, fordi du jo ikke ejer boligen. På den måde kan du spare meget, for ejendomsskatten kan som bekendt være temmelig høj.

Nu du forbedrer boligen, stiger den i værdi, så det nye køkken du installerer, kan sagtens betale sig på længere sigt. Når du køber en andelsbolig, kommer du ind i en andelsforening. Der findes rigtig mange velfungerende foreninger derude, så ofte vil du opleve, at du får et rigtigt godt fællesskab med de andre andelshavere. Hvis du går op i godt naboskab, er det derfor er rigtigt godt udgangspunkt at finde dig en andelsbolig.

Hvor vil du gerne bo?

Det er vigtigt, du tager stilling til, hvor du gerne vil bo. Naturligvis skal du først og fremmest beslutte, hvor i landet du kan se dig selv. Det har du formentlig allerede en god idé om, så dette punkt er ikke så svært. Men så er der også det der med, hvilke omgivelser du prioriterer.

Er du vild med natur og smukke scenerier, er det en god ide at købe en andelsbolig et sted, som ligger naturskønt, hvor du har mulighed for at nyde det hele året rundt. Er du mere til stor by og masser af muligheder, kan du overveje at købe dig ind i en af de andelsforeninger, som ligger centralt og med god mulighed for at komme hurtigt til bylivet.

Der er ikke nogen facitliste for, hvordan du beslutter, hvor du vil bo. Det er bare vigtigt, at du tænker dig godt om, og at du måske tager ud og besøger flere forskellige boliger. Så har du et grundlag for sammenligning, og det er rigtigt fornuftigt, når du skal træffe sådan en vigtigt beslutning. Tag dig god tid, og så er drømmeboligen tættere på, end du tror.

Har du råd?

Det er selvfølgelig meget centralt at kigge budgetterne igennem og fastlægge, om du overhovedet har råd til at købe bolig. Ofte vil du nok finde ud af, at det godt kan lade sig gøre, for uanset hvad skal du jo betale husleje, og de fleste andele er faktisk billigere per måned end en stor lejebolig.

Når du køber andelen, skal du lægge et større beløb for at købe dig ind. Hvis du har en opsparing, er det oplagt at tage pengene herfra. Så er der egentlig styr på det, og så har du nok været forberedt på at købe bolig et stykke tid! Men du kan også godt få fingrene i en fin andel uden penge i lommen. Der er nemlig gode chancer for, at din bank gerne vil låne dig pengene, så længe du har styr på dine dag-til-dag finanser. Det kræver naturligvis, at du har en stabil indkomst, og at du er en god kunde. Din bank har for eksempel statistikker over, hvor ofte du overtrækker, og de kan som regel godt huske, hvem de har en fin dialog med. Men hvis du har sørget for at holde styr på dine penge, bør det slet ikke være urealistisk at låne til en andelsbolig.

Hvilken type er du?

Der findes mange forskellige slags andelsforeninger, og det er en god ide at tænke over, hvor du vil passe bedst ind. Hvis du er ung og interesseret i at møde en masse andre unge, skal du for eksempel nok ikke købe en andelsbolig i en forening, hvor gennemsnitsalderen er 60+. Hvis du er en meget social type, er der rig mulighed for at finde en forening, hvor man taler meget sammen og holder mange arrangementer, for eksempel havefester.

Men du kan også godt bo i andelsforening uden at være super social. Der findes ligeledes mange, som gerne vil have et godt forhold til naboerne, men som ikke gider være venner med dem. Det er helt i orden, og du ska skal selvfølgelig vælge den type forening, som passer bedst til dig. Det er ærgerligt at ende et sted, hvor man føler, at man ikke passer ind.

Nogle gange kan der også være forskel på, hvor folk befinder sig ideologisk. Nogle er måske ovre i den mere hippie-agtige genre, imens andre har en mere borgerlig tilgang til livet. Uanset hvordan du selv er, kan det virkelig være gavnligt lige at undersøge den slags på forhånd. Jo mere veloplyst grundlag du træffer valget på baggrund af, jo bedre.

Hvordan vil du indrette dig?
Så kommer den sjove del: du skal naturligvis finde ud af, hvordan du gerne vil indrette dig! Når du står og ejer en bolig, kan du nemlig gøre, som du har lyst til. Du kan derfor sagtens male den ene væg blå uden at skulle betale dyrt for det. Der er mange muligheder, og derfor er det godt at have et udgangspunkt for, hvordan du gerne vil bo.
Du har sikkert allerede møbler, så det er jo ikke sådan, at du skal ud og ændre alt. Men nogle gange har man også lyst til en ny start, når man flytter. Mange begår den fejl, at de ikke rigtig ved, hvad de gerne vil have. Så køber de en masse forskelligt, og det ender med, at tingene bare ikke passer sammen. Derfor kan du altså bare komme langt ved at beslutte på forhånd, hvordan indretningen skal være. Du kan selvfølgelig altid ændre på tingene undervejs, men det er altid rart at have et udgangspunkt. Især når der er så mange andre ting, man skal have styr på, når man er i gang med en flytning.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her